Поне 90 на сто от цацата, която улавят най-големите български риболовци в Черно море, се изнася в чужбина. Сред най-големите пазари за страната ни е Португалия. Това отбеляза пред БТА изпълнителният директор на "Асоциацията на производителите на рибни продукти" (АПРП) д-р Йордан Господинов.
"Черноморските видове риба са много ценни, защото биохимията на морето е по-особена, то е по-сладко. Затова и вкусовите качества на нашите риби са по-добри. Освен морска риба изнасяме активно охладена и замразена пъстърва в цяла Европа“, каза д-р Господинов. От думите му стана ясно, че износът на рапани за страни като Китай, Южна Корея и Япония, запазва стабилните си нива. От "Асоциацията на производителите на рибни продукти" обаче отчетоха, че рапаните в Черно море стават все по-дребни.
"Това сочат нашите изследвания. Наблюденията на науката все още не са категорични. Нашето мнение е, че уловът намали количеството на рапаните. От друга страна свръхпопулацията на вида унищожи в някаква степен необходимата му хранителна среда. В момента внасяме рапани от Румъния. Наши предприятия също оперират там, а български кораби плават под румънски флаг. Ловим рапани там, защото имаме сключени договори за износ към азиатски страни, които трябва да изпълним", посочи Господинов. По думите му, рапанът предпочита топли води, а към момента условията са изключително подходящи за улова му, а предприятията, преработващи рапани, у нас са осем.
Високите температури през това лято тласкат рибните пасажи все по-навътре в морето, където водата е по-хладна, каза още изпълнителният директор на АПРП.
"Рибата се крие, основно цацата и хамсията. Като всеки жив организъм и тя търси по-нормални температури. Затова се налага рибарите да влизат в морето по-рано сутрин, когато е по-хладно. Това обаче са моментни ситуации. Ако завали дъжд веднага ще се появят северните течения, които ще “обърнат водата“, както казват рибарите. Рибата е по-навътре в морето, факт е, но това не се случва за първи път", допълни още д-р Господинов. В момента в Черно море се ловят основно калкан, попчета, миди и рапани. Преработвателите на рибни продукти в Бургаско обаче не разчитат единствено на тези видове. През последните години у нас все повече се внасят екзотичните за страната ни октоподи, калмари и сепии.
"Внасяме и скариди, тъй като знаете, че у нас няма от едрите, които сме свикнали да виждаме в магазините. Суши пазарът също се развива много интензивно в България, което също налага увеличаване на вноса. През годините българските фирми се наложиха като много добри преработватели, затова и внасят суровини от чужбина - океански и атлантически риби, дори скумрия", каза още д-р Йордан Господинов.
Коментари