IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
12:20 | 21 юни 2024
Обновен: 08:51 | 5 септември 2024

С демонстрация по спасяване „Човек зад борд“ отбелязват Международния ден на моряка

Спасителната акция ще започне в  17:30 ч. на Морска гара - Варна на 25 юни

По материала работи: Слав Велев
С демонстрация по спасяване „Човек зад борд“ отбелязват Международния ден на моряка

Демонстрация по търсене и спасяване при сигнал „Човек зад борд“, ще направят доброволци от сдружение „Булсар-к.д.п. Никифор Герчев“ в Международния ден на моряка на 25 юни във Варна. Спасителната акция ще започне в  17,30 ч. на Морска гара - Варна(пристанище Варна-Изток гавана  и 1,2 и 3 кейови места“). В инициативата се включват и водолази от клуб „Приятели на морето“, както и доброволци от Български Червен кръст, които ще покажат как се оказва първа помощ на пострадалите.

Екип от членове на организацията  за търсене и спасяване по море „Булсар-к.д.п. Никифор Герчев“ ще покажат аварийно-спасителни  действия в различни ситуации при бедствия на море. По време на акцията спасителните лодки на членове на организацията „Булсар“ ще излязат в открито море и доброволци ще покажат как се действа при сигнал „Човек паднал зад борд“. „Спасените“ ще бъдат траснпортирани до брега с лодките и там ще бъде оказана спешна долекарска медицинска помощ на „пострадалите“.   

Сдружението „Булсар“ е създадено на 20 април 1996 г. по инициатива на капитан далечно плаване Никифор Герчев. Доброволческата организация е с идеална цел за координация, търсене и спасяване на бедстващи хора, оцелели след катастрофи в българския морски отговорен район. Членове на сдружението са изявени морски специалисти с познания по търсене и спасяване на море, както и собственици на малки плавателни съдове, които се включват в помощ за осъществяване на дейността на организацията.

Международният ден на моряка е обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. и се празнува всяка година на 25 юни.

„Навигиране в бъдещето: безопасността на първо място!“/ Navigating the future: safety first!/ е темата, избрана от Международната морска организация за Световния ден на морето през 2024 г., който ще завърши с честването на Световния ден на морето на 26 септември 2024 г.

 

 

Коментари

Новини Варна