Морската вода по българското Черноморие е безопасна за къпане и към момента няма данни за приближаващо замърсяване. Това заяви в "Денят започва" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с притесненията за замърсяване на морската вода след изливането на водите от язовира "Нова Каховка" в Черно море.
Здравните власти взимат проби от 92 места по Черноморието и отклонения засега няма. Няма данни за замърсяване и в съседна Румъния, където първо би достигнала потенциално опасна вода.
"От много говорене се опитваме да си създадем проблем, който в момента не съществува. Сега, ако някой искате да даде гаранции, че следващата година всичко ще е наред, няма как да бъдат дадени, но пак казвам - в момента няма никакъв проблем с водите за къпане.
Функция на Министерство на здравеопазването е всеки сезон да изследва проби за микробиологично замърсяване на 92 места по нашето Черноморие.
Аз не очаквам, че чисто микробиологично - това , за което ние отговаряме, би се появило нещо или би било първо. Напротив, ако има някакво замърсяване, то ще бъде или с разлив на нефтопродукти или с предмети, които плават и няма как да се разтворят или утаят във водата.
Но рискът при тези предмети не е голям. Това, че ще намерим такива предмети, не значи, че водата е опасна за къпане", каза доц. Кунчев.
Към момента ограничения за къпане в морската вода заради изливането на водите от Нова Каховка има обявени единствено за Одеския залив.
"Нещата не се случват за минути и часове, зависи от морските течения и климата, но морската среда, по принцип, не е кой знае колко добра за микроорганизмите, тя има ефект на самоочистване, така че аз лично не очаквам проблеми, но затова се вземат проби - ако има нещо, да вземем мерки", каза Кунчев.
През летния сезон здравните власти ще обръщат специално внимание освен на морската вода и на хигиената в детските лагери.
"Не е невъзможно да хванете нещо от водата, но аз в 40-годишната си практика на епидемиолог, не съм виждал човек, разболял се от инфекциозно заболяване от морската вода.
Заразяват се най-вече от храната или от лоша хигиена. Децата са най-уязвими, не случайно контролираме специално зелените училища, лагерите, които се организират", каза доц. Кунчев.