Варна 15°
fallback
Морски бизнес
11:20 | 11 ноември 2020
Обновен: 13:26 | 19 октомври 2024

Моряците: Забравени сме и изоставени от всички

5% съобщават за заразен с COVID-19 член от екипажа

По материала работи: Слав Велев

Моряшкият труд остава недооценен и във времето на глобалната коронавирус COVID-19 пандемия, въпреки че е основна движеща сила на глобалната икономика. Това заявяват мнозинството моряци, участвали в мащабно онлайн проучване, организирано от „Лойдс регистър“, Морската камара на Великобритания и други неправителствени организации от сектора, пише Мaritime.bg.

 

Само 8% от анкетираните моряци отговарят, че се чувстват оценени, а 13% са заявили, че изпълняват съществена роля по време на пандемията.

 

Пандемията повдигна сериозни опасения по отношение на психическото здраве на моряците. Все още над 400 хил. души не могат да бъдат сменени, заради наложените ограничителни мерки в държавите. Въпреки това анкетираните отговарят, че оценяват положително подкрепата, която получават от компаниите, свързана с психическото и физическото им благосъстояние, но тя не е достатъчна.

 

В същото време 62% от анкетираните подчертават, че здравето и безопасността не са балансирани по подходящ начин от гледна точка на задълженията им на борда на корабите и по време на пандемията.

 

„Работим за всеки един от хората на брега, но сме забравени и изоставени от всички“, отговаря един от анкетираните моряци.

 

Тревожен e изводът от изследването, че 5% съобщават за заразен с COVID-19 член от екипажа им.

 

Малко над половината (54%) участници в проучването заявяват, че на кораба са осигурени лични предпазни средства, свързани с ограничаване възможностите за заразяване с COVID-19.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback