Сезонът за рибарите беше добър и напълни фризери с чернокоп, сафрид, паламуд. По стар стил обаче морските хора се стягат да отпразнуват Никулден – на 19 декември.
Вече все по-малко ентусиасти влизат за риба. Времето не е подходящо, а и морето не дава толкова много. Излиза кефал или попчета, и то инцидентно.
Край Варна и изобщо по Черноморието често рибарите прибягват и до друга основна дейност – варенето на ракия.
Мнозина са инвестирали спечелените от риба пари в грозде и други плодове. Джибрите „завряха“ и вече са готови за варене. И както мнозина българи, рибарите също се нареждат по казаните.
Консервирането на риба също е важно занимание. Веяният паламуд е от вкуснотиите, които се появиха за Никулден на 6 декември. Рецепти има „бол“, правилно маринованите морски дарове ни радват цяла година.
Още по темата: Инспектори от ИАРА са иззели повече от 7 т риба през годината