Варна 25°
fallback
Културен афиш
13:00 | 10 октомври 2024
Обновен: 17:18 | 10 октомври 2024

Представят дивите животни на града във Варна

Инициативата се реализира в три последователни събития във варненската библиотека

По материала работи: Слав Велев

Някога замисляли ли сте се колко много диви животни живеят около нас? Гълъби, лястовици, прилепи, таралежи, катерички… От Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ канят жителите и гостите на Варна на един разговор за спасяването, помагането, свободата и за живота заедно с (не)дивите животни на града.

Писателката Елена Павлова и художничката Милена Радева гостуват в библиотеката със своята съвместната поредица „Дивите животни на града“, издадена от „Българска илюстрация“. Стилните илюстровани издания са създадени с кауза и отправят поглед към онези обитатели на града, които често не забелязваме, но делим с тях местообитанието си.

Запознайте се с поредицата и нейните автори в три последователни събития.

10 октомври (Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Фоайе, Основна сграда, бул. Сливница №34)

17:30 ч. Откриване на изложба с избрани илюстрации от поредицата „Дивите животни на града“

18:00 ч. Среща разговор с писателката Елена Павлова и художничката Милена Радева

11 октомври (Детски и средношколски отдел, бул. Осми Приморски полк №110)

10:30 ч. Представяне на поредицата „Дивите животни на града“ за деца

Събитието се осъществява по програма „Разпространение“ 2023 на Национален фонд „Култура“. Поредицата „Дивите животни на града“ е реализирана с финансовата подкрепа на програма „Социално ангажирани изкуства“ на Национален фонд „Култура“ и програма „Помощ за книгата“ на Министерство на културата.

За авторите:

Елена Павлова е писател и преводач на научна фантастика, ужаси, фентъзи и книги-игри. Пише също така романи за деца и младежи и е сред най-разпознаваемите имена в жанра. Първата си самостоятелна книга издава през 1994 г. и оттогава насам има публикувани редица романи и разкази, както и участия в алманаси и сборници. Тя е позната на почитателите на книгите-игри като Върджил Дриймънд и е един от триадата български автори, оставили огромна следа в историята на жанра. В преводаческото й портфолио има автори като С. Кинг, Р. Маккамън, А. Рейнолдс, Фр. Хардинг, П. Бачигалупи, В. Е. Шуаб, както и класици като Р. Хауърд, Е. Бъроуз и Т. Х. Уайт.

Милена Радева завършва специалност „Книга и печатна графика“ към Националната художествена академия. Още в студентските си години се увлича по илюстрацията на детски книги и започва работа като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Успявайки да наложи личния си стил и техника, Милена Радева има над 200 илюстрирани книги в цял свят, а нейни концепции стават част от изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България. Тя е създател на издателство „Българска илюстрация“ и е човекът, който възражда „Биенале на илюстрацията“.

Автор на статията:
Слав Велев
Милена Радева Елена Павлова библиотека варна варненска библиотека дивите животни на града Варна новини култура културен афиш
0 коментара
fallback
fallback