IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Културен афиш
13:00 | 10 октомври 2024
Обновен: 15:10 | 10 октомври 2024

Представят дивите животни на града във Варна

Инициативата се реализира в три последователни събития във варненската библиотека

По материала работи: Слав Велев
Представят дивите животни на града във Варна

Някога замисляли ли сте се колко много диви животни живеят около нас? Гълъби, лястовици, прилепи, таралежи, катерички… От Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ канят жителите и гостите на Варна на един разговор за спасяването, помагането, свободата и за живота заедно с (не)дивите животни на града.

Писателката Елена Павлова и художничката Милена Радева гостуват в библиотеката със своята съвместната поредица „Дивите животни на града“, издадена от „Българска илюстрация“. Стилните илюстровани издания са създадени с кауза и отправят поглед към онези обитатели на града, които често не забелязваме, но делим с тях местообитанието си.

Запознайте се с поредицата и нейните автори в три последователни събития.

10 октомври (Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Фоайе, Основна сграда, бул. Сливница №34)

17:30 ч. Откриване на изложба с избрани илюстрации от поредицата „Дивите животни на града“

18:00 ч. Среща разговор с писателката Елена Павлова и художничката Милена Радева

11 октомври (Детски и средношколски отдел, бул. Осми Приморски полк №110)

10:30 ч. Представяне на поредицата „Дивите животни на града“ за деца

Събитието се осъществява по програма „Разпространение“ 2023 на Национален фонд „Култура“. Поредицата „Дивите животни на града“ е реализирана с финансовата подкрепа на програма „Социално ангажирани изкуства“ на Национален фонд „Култура“ и програма „Помощ за книгата“ на Министерство на културата.

За авторите:

Елена Павлова е писател и преводач на научна фантастика, ужаси, фентъзи и книги-игри. Пише също така романи за деца и младежи и е сред най-разпознаваемите имена в жанра. Първата си самостоятелна книга издава през 1994 г. и оттогава насам има публикувани редица романи и разкази, както и участия в алманаси и сборници. Тя е позната на почитателите на книгите-игри като Върджил Дриймънд и е един от триадата български автори, оставили огромна следа в историята на жанра. В преводаческото й портфолио има автори като С. Кинг, Р. Маккамън, А. Рейнолдс, Фр. Хардинг, П. Бачигалупи, В. Е. Шуаб, както и класици като Р. Хауърд, Е. Бъроуз и Т. Х. Уайт.

Милена Радева завършва специалност „Книга и печатна графика“ към Националната художествена академия. Още в студентските си години се увлича по илюстрацията на детски книги и започва работа като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Успявайки да наложи личния си стил и техника, Милена Радева има над 200 илюстрирани книги в цял свят, а нейни концепции стават част от изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България. Тя е създател на издателство „Българска илюстрация“ и е човекът, който възражда „Биенале на илюстрацията“.

Коментари

Новини Варна