IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Културен афиш
10:00 | 3 октомври 2024
Обновен: 13:21 | 3 октомври 2024

Прожектират безплатно исторически филм във Варна

Втората лента от поредицата „Древната цивилизация“ ще бъде показана на 12 октомври 2024 г. от 10:00 часа в тракийското дружество

По материала работи: Слав Велев
Прожектират безплатно исторически филм във Варна

Филмът „Долината на тракийските храмове“, втори от поредицата „Древната цивилизация“, ще бъде излъчен във Варна при вход свободен на 12 октомври 2024 г. от 10:00 часа в тракийското дружество „Кап. Петко Войвода“.

Филмовата поредица е независимо историческо кино и разкрива древното минало не само на българските земи, но и на Балканите. Всеки филм е отделен и е като парче пъзел, което запълва цялата историческа картина. Създател, автор и сценарист на поредицата е българският историк Любомир Радев, който самофинансира филмите и ги излъчва безплатно по покана на държавни, общински или частни организации и фестивали из цялата страна.

Филмът „Долината на тракийските храмове“ ни пренася в 1-то хилядолетие преди Христа, когато е разцвета на тракийската култура с нейната архитектура, религиозни обреди, мистерии и най-вече храмово наследство. Имаме ли ние своята Долина на Храмовете? За да бъде проследено всичко, са избрани 8 ритуални обекта от стотиците, които са намерени, в една малка област от Древна Тракия и днешна България. Зрителите придобиват ясна представа за богатото, ненадминато архитектурно-историческо наследство, завещано ни от прародителите ни, за неговата съдба днес, както и какво са му отредили управляващите страната ни.

Първият от поредицата филми – „Нефритените владетели“, бе излъчен във Варна на 2 март 2024 г. при огромен интерес, препълнена зала и правостоящи. Вече се работи по третия и четвъртия филм, които се очаква да са готови през следващата година.

Идеята и реализацията на поредицата е на Любомир Радев - историк, възпитаник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Участвал е в множество археологически разкопки в страната и чужбина. Изучава и изследва историята на Балканите от дълбока древност повече от тридесет години. Само преди две седмици, той се завърна от над 2000 мили съдбовно морско пътешествие по дирите на известния герой Еней. Няколко седмици, Радев бе на борда на ветроходен кораб, плавайки от Троя до Италия, за да усети какво е преживял Еней, какви морета, земи и хора е срещнал по пътя си и до къде е стигнал. По време на пътешествието започнаха снимките на четвъртия филм от поредицата - „По дирите на Еней“. Лентата ще повдигне завесата на историята и ще представи огромното значение на извършеното от Еней за европейската цивилизация. „Ние, българите, не знаем почти нищо за това, а е добре да го научим, защото Еней е носител на цивилизация, култура и аристокрация за Европа!“, каза преди отплаването си Любомир Радев.

Коментари

Новини Варна