IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Културен афиш
12:30 | 26 септември 2024
Обновен: 22:33 | 5 октомври 2024

Показват картини на ученик на Чудомир във Варна

Михалис Гарудис е излагал свои творби в цял свят

По материала работи: Слав Велев
Показват картини на ученик на Чудомир във Варна

Показват картини на ученик на Чудомир във Варна. Михалис Гарудис е роден на 20 януари 1940 г. в село Булгаркьой в Гърция. По време на Гражданската война в Гърция (1946-1949) той емигрира първоначално в Унгария, а впоследствие в България. От 7-годишен живее сам. През 1954 г. Михалис се настанява в Павел баня, Казанлъшко, където има общежитие за децата на гръцките емигранти. Там научава български език. Водят го при Чудомир в Казанлък, който му говори за изкуство, а Михалис го наблюдава как рисува. През 1965 г. Михалис Гарудис завършва „Живопис“ във Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ (днес Национална художествена академия) в София при проф. Илия Петров. До 1986 г. той живее и работи в София, след което се премества в Солун, Гърция.

В началото Михалис Гарудис рисува натюрморти, морски пейзажи, фигурални композиции с поетични и философски послания. По-късно започва да работи и в областта на монументалната пластика и керамиката. До 1978 г. участва във всички общи художествени изложби в София и страната. В традициите на българското изкуство името му се свързва с хиперреализма в живописта и фотореализма. Първата му самостоятелна изложба е през 1971 г. в галерия „Райко Алексиев“ в София. Излагал е свои творби в Париж, Виена, Люксембург, Кан, Мексико и Мадрид.

Изложбата на Михалис Гарудис ще бъде подредена в галерия “Графит” от 3 до 26 октомври. Откриването е от 18:30 ч. в четвъртък (3.10).

 

Коментари

Новини Варна