IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Културен афиш
14:40 | 5 август 2024
Обновен: 20:50 | 17 септември 2024

Морски ритуали и суеверия "оживяват" на изложба във Варна

Експозицията ще бъде подредена във Военноморския музей

По материала работи: Слав Велев
Морски ритуали и суеверия "оживяват" на изложба във Варна

Морски ритуали и традиции разкрива изложба, която тази седмица ще бъде открита във Военноморския музей във Варна. Експозицията обхваща различни периоди и проследява най-интересните моряшки вярвания, обредни практики и суеверия.

Ритуалните действия, табутата и морската символика са представени чрез артефактите, станали свидетели на емблематични моменти от родното корабоплаване. Сред тях са свидетелство за морско кръщене, или т. нар. „Нептуново кръщение“ на член на екипажа на първия български кораб „Родина“, пресякъл екватора през 1947 г., автентичният реквизит, използван на борда научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ при извършването на същия ритуал след прекосяването на най-големия паралел, монетата от залагането на кила на първия от многофункционалните модулни патрулни кораба (ММПК) за Военноморските сили (2022), както и стоманеният силует на втория ММПК „Смели“, изрязан по време на тържественото начало на разкрояване на метала (2023).

Посетителите ще могат да се запознаят с оригинално свидетелство за раждане на борда на кораб, за бракосъчетание, сключено в открито море, и ще разгледат гърлата на церемониални бутилки шампанско, разбити при спускането на вода и кръщаването на български плавателни съдове, оставили трайни следи в историята и др.

Изложбата ще бъде открита на 9 август.

Коментари

Новини Варна