IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Културен афиш
15:00 | 24 юли 2024
Обновен: 18:52 | 6 септември 2024

В жегата: Показват „Ледовете на Антарктика" на входа на Морската градина във Варна

От 2 до 18 август жителите и гостите на морската столица ще могат да видят и да чуят ледения континент

По материала работи: Слав Велев
В жегата: Показват „Ледовете на Антарктика" на входа на Морската градина във Варна

Снимка: Община Варна

Изложбата „Ледовете на Антарктика“ ще бъде открита на 2  август (петък) от 19:00 часа на входа на Морската градина във Варна. Експозицията е част от проекта на Марина Великова „Антарктика в нови измерения“, който комбинира фотография, музика и изобразително изкуство. Изложбата се осъществява със съдействието на ВВМУ „Н. Вапцаров“ и Община Варна.

Жителите и гостите на града ще имат възможността да видят изключителни фотографии от Ледения континент. Изживяването е допълнително подсилено от възможността да се чуе Антарктика. Чрез QR код, който се активира чрез мобилен телефон, посетителите ще могат да чуят как звучи Леденият континент. За тази цел организаторите на събитието съветват посетителите да носят мобилните си устройства и слушалки. „Ледовете на Антарктика“ е първото събитие от проекта, който популяризира дейността на българските учени и приноса им към изследването на непознатия континент. 

Снимките в изложбата са направени по време на 32-рата експедиция на Българския антарктически институт, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Освен непокътната природа и спиращи дъха гледки, изложбата ще представи живота и дейността на българските учени по време на експедицията. България е единствената балканска държава, която разполага със собствена база на Ледения континент, а от 2022 година Българският антарктически институт разполага и с научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, с бордови номер 421 от състава на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“. Наличието на кораба спомага за независимостта на изследователите и развива партньорството с другите научни институти. Интерактиваната експозиция е част от честванията по случай тригодишнината от придобиването на кораба. 

На откриването на „Ледовете на Антарктика“ ще присъства авторът на снимките – Марина Великова. Тя ще разкаже повече за  приключенията, през които е преминала реализацията на проекта и какво стои зад всяко от изображенията. Организаторите ще отговарят и на въпросите на присъстващите и ще разкажат повече за предстоящите събития от проекта „Антарктика в нови измерения“. 

Изложбата може да бъде видяна до 18 август 2024 година. 

Коментари

Новини Варна