IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Културен афиш
10:00 | 24 юли 2024
Обновен: 22:31 | 6 септември 2024

Спомняме си за Иван Иванов, изследователя на Варненския халколитен некропол

Тази година се навършват 80 години от рождението на бележития българин

По материала работи: Слав Велев
Спомняме си за Иван Иванов, изследователя на Варненския халколитен некропол

Снимка: РИМ-Варна

Тази година се навършват 80 години от рождението на бележития българин - Иван Иванов, изследовател на Варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод на 1 август – рождената дата на Иван Иванов, в зала "Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник "Да оставиш след себе си“. Той съдържа 160 отделни авторски текстове с публицистичен характер, писани от Иван Иванов в период 1992 – 2001 г. и публикувани в различни варненски вестници, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Текстовете съхраняват размислите и емоциите на техния автор, породени от негови лични преживявания и преки наблюдения на случилото се през посочения период. Това от една страна изгражда цялостен, "пълнокръвен“ образ на обикновения човек Иван Иванов, заедно с неговите страсти, надежди и страхове, останал скрит зад бляскавия ореол на известния и авторитетен археолог. От друга страна, събрани на едно място, всички тези текстове оформят своеобразен летопис на прехода на Варна от един политико-икономически строй в друг, от ХХ в XXI век и от второто в третото хилядолетие. Това допълнително придава автобиографичен характер на целия сборник.

Точно поради тази причина за негово заглавие – "Да оставиш след себе си“, е избрано заглавието на едно от събраните авторови есета. Сборникът се появява на бял свят точно за юбилея на Иван Иванов в резултат от желанието и усилията на различни хора да съхранят спомена за него. Идеята за съставянето, издирването и събирането на отделните текстове е дело на Теодор Роков – уредник в Музея за нова история на Варна. Тяхната редакция и предпечатна подготовка са направени напълно безвъзмездно от Бела Бенова – фотограф и писател с варненски произход.

Дата на събитието:

1 август (четвъртък) 2024 г. Начало: 18:00 ч. Място: Зала "Одесос“ в Археологическия музей в морския град.

Коментари

Новини Варна