IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Културен афиш
13:00 | 23 юли 2024
Обновен: 23:27 | 7 септември 2024

Жената на екс.-капитана на полярния ни кораб показва отново фотоси от пътуването до Антарктида

Уникалните фотоси бяха представени и пред българската общност в Културния център на Комодоро Ривадавия в Аржентина

По материала работи: Слав Велев
Жената на екс.-капитана на полярния ни кораб показва отново фотоси от пътуването до Антарктида

"До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова" е изложба, която пропътува стотици морски мили, пристана за кратко в българската база на Антарктида, а след това и по бреговете на Аржентина, за да се завърне у дома, във Варна за втора премиера.

Снимките, подредени в необичайната фотоизложба в Арт Галерия 12 на Областна администрация - Варна са от изпращането на Научно изследователския кораб “Св. св. Кирил и Методий” НИК 421 навръх Стефановден 2022 г., както и от срещите на Ради Данаилова със съпруга й в пристанищата в Пунта Аренас в Чили и Мар дел Плата в Аржентина. Кадрите са били предоставени безвъзмездно на БТА.

След първото откриване на авторската изложба на Радка Данаилова в пресклуба на БТА във Варна, фотосите отпътуваха за Антарктида с кораба “Св. св. Кирил и Методий”. Именно с тях в българската антарктическа база беше открит Национален пресклуб на БТА. “В тези снимки на съпругата на капитана, отвел за първи път български кораб до Антарктида, има това, което го няма в новините от плаването, в репортажите и интервютата за научните проекти, но без което не би могло да се случи – любов” каза при първото откриване на изложбата генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Уникалните фотоси бяха представени и пред българската общност в Културния център на Комодоро Ривадавия в Аржентина.

На откриването на изложбата в Арт Галерия 12 в Областна администрация - Варна ще присъстват началникът на Висшето военноморско училище във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, капитан втори ранг Николай Данаилов. Очакваме полярникът изследовател и ръководител на българската антарктическа експедиция Христо Пимпирев, членове на екипажа на НИК 421, близки и приятели на семейство Данаилови.

Откриването е на 25 юли 2024 г./четвъртък/, в 17,30 часа в Арт Галерия 12 на Областна администрация - Варна, ул.”Преслав” 26, етаж 2.

 

 

Коментари

Новини Варна