IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Културен афиш
12:20 | 7 юли 2024
Обновен: 00:18 | 5 октомври 2024

Показват подаръци на Тодор Живков във Варна

Даровете са от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят

По материала работи: Слав Велев
Показват подаръци на Тодор Живков във Варна

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ век. Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни културни ценности, копия от антични предмети на народите от цял свят.  Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Експонатите са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата, свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на страната ни  с останалия свят.

Подаръците като акт на дипломатически и междудържавни взаимоотношения документират сътрудничество, основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции.

Колекцията е предоставена на ИМ – Правец от резиденция Бояна с цел експониране и временно съхранение.

Изложбата ще гостува на РИМ – Варна до 10 октомври 2024 г. в сградата на Археологическия музей, бул. „Мария Луиза“ 41.

Коментари

Новини Варна