Варна 28°
fallback
Културен афиш
12:20 | 29 юни 2024
Обновен: 13:37 | 3 юли 2024

Симфоничният оркестър на Баварското радио гостува за първи път в България на „Варненско лято“

Той ще изнесе концерт тази вечер

По материала работи: Слав Велев

Снимка: ММФ „Варненско лято“

Камерният състав на Симфоничния оркестър на Баварското радио гостува за първи път в България в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Той ще изнесе концерт тази вечер в НДК-Варна. 

Концертмайстор и диригент на състава е Радослав Шулц. Солист ще бъде Адриан Йотикер, който ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №2 от Фредерик Шопен. В програмата е и „Смъртта и момичето” за струнен оркестър от Шуберт/Малер. Франц Шуберт пише квартета през тежката за него 1824-а, когато разбира, че е сериозно болен. Драматизмът му по-късно привлича Малер да му даде оркестров прочит, който започва да се изпълнява след смъртта на композитора.

Гостуването на оркестъра от Мюнхен във Варна се осъществява с финансовата подкрепа на Фонда за подпомагане на музикални проекти на професионални музиканти и ансамбли в чужбина на Гьоте-институт в Германия. Днес от 17:00 ч. оркестърът ще проведе открита генерална репетиция пред ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна, а утре в 10:00 ч. в Градската художествена галерия част от инструменталистите ще имат и открити уроци с възпитаници на Музикалното училище. 

Камерният оркестър на Симфоничния оркестър на Баварското радио е създаден през 2000 г. от Радослав Шулц и Карл Вагнер. Много бързо той става неизменна част от афиша на големите европейски градове, гради близки сътрудничества със солисти от ранга на Елен Гримо и Франк Петер Цимерман. Свирили са с Ланг Ланг, Миша Майски, Сабине Майер, Диана Дамрау, Вадим Репин.

Радослав Шулц е роден в Полша и е трето поколение цигулар. Дебютира като солист на оркестър, когато е на 10 години, с концерта на Менделсон. Учи във Варшава при Ирена Дубинска, в Хановер при Йенс Елерман и в Лондон при Ифра Нийман. Има и специализацията в Амстердам при Херман Креберс. Носител е на много награди от международни конкурси, сред които „Виенявски“, „Крайслер“, „Сарасате“, „Сибелиус“, „Шпор“. Има награда „Хенрик Шеринг“ за интерпретацията си на Моцарт. Солист е на големи оркестри в концерти в Европа и Азия. През 1998 г. става първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио, а от 2000 г. е артистичен директор и концертмайстор на камерния състав на оркестъра. 

Швейцарският пианист Адриан Йотикер е солист и камерен музикант със световна кариера и търсен педагог. Учи в Консерваторията в Цюрих, след това в Джулиард скул в Ню Йорк при Бела Давидович, като ходи на уроци и при Лазар Берман. Печели много награди и стипендии. През 1994 г. е отличен с наградата за принос към културата в родния си град заради основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален. Концертните му изяви в Европа, Америка и Австралия са резултат от съвместна работа със световни оркестри като Тонхале - Цюрих, Оркестъра на Баварското радио, Ирландския симфоничен оркестър, Staatskapelle Dresden. Реализира камерни проекти със съпругата си Паола Де Пианте Вичин (Piano Duo Paola & Adrian Oetiker) и с много други музиканти от световна класа. От 1996 г. е професор по пиано във Висшето училище по музика в Базел, а от 2011 г. и във Висшето училище по музика и театър в Мюнхен. Артистичен директор е на Международната лятна академия в Етал.

Автор на статията:
Слав Велев
ММФ Варненско лято Варненско лято Камерният състав на Симфоничния оркестър на Баварското радио Симфоничния оркестър на Баварското радио варна новини Варна културен афиш Варна концерти варна лято 2024 Радослав Шулц Адриан Йотикер
0 коментара
fallback
fallback