IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Културен афиш
13:40 | 2 юни 2024
Обновен: 15:13 | 28 юни 2024

Откриха Театралния фестивал „Варненско лято“ (СНИМКИ)

32-рото издание започна със спектакъла от репертоара на Народния театър – „Великденско вино“

По материала работи: Слав Велев
Откриха Театралния фестивал „Варненско лято“ (СНИМКИ)

Снимки: Община Варна

Откриха Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Това е един чудесен старт на сезона и утвърждава Варна като културна столица на Черноморието. Тази година е знакова за нас, защото в града има много повече събития и ние като община работим, за да ги надграждаме. Това заяви снощи кметът на Варна Благомир Коцев по време на тържественото откриване на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“.

Коцев отбеляза, че за него това е специален ден, защото в живота му за пръв път се случват две неща. Откривам "Варненско лято", едно огромно богатство за нашия град, а моят син Никола направи първата си крачка, каза кметът. Отбелязахме Деня на детето - 1 юни с голям детски празник, който затвори центъра на Варна за автомобили, за да го превърне в едно безопасно и приятно място, допълни той.

Много обичам Варна, обичам вас и тази сграда, заяви актрисата Цветана Манева, която е председател на настоятелството на Фондация "Виа Фест", организатор на МТФ "Варненско лято". Тя припомни, че Драматичният театър "Стоян Бъчваров" е създаден от варненци чрез дарения, с които те са допринесли за построяването му.

На официалното откриване поздрав към публиката отправиха още директорът на Фондацията – Николай Йорданов, министърът на културата Найден Тодоров, председателят на Българска асоциация за театър Ириней Константинов, както и директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова.

32-рото издание на фестивала започна със спектакъла от репертоара на Народния театър – „Великденско вино“ от Константин Илиев на режисьора Явор Гърдев, с участието на Владо Пенев и Павлин Петрунов.

Тазгодишното издание МТФ „Варненско лято“ продължава до 15 юни. В програмата му са заложени над 40 събития, които включват едни от най-добрите театрални спектакли за изминалия сезон, както и впечатляващи международни постановки.

Коментари

Новини Варна