IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
08:46 | 9 юни 2015
Обновен: 01:16 | 1 септември 2024

Представят архива на Желю Желев

Документите вече са част от Националния архивен фонд

По материала работи: Златина Добрева
Представят архива на Желю Желев

Държавна агенция "Архиви" ще представи архива на д-р Желю Желев - най-новото ценно дарение. Презентацията ще се състои в изложбена зала "Архиви" на ул. "Московска" 5, на Международния ден на архивите, който се отбелязва днес.

На този ден световната архивна общност обединява усилията си, за да покаже на хората значимостта на архивите и архивната професия, за да накара обществото да осъзнае необходимостта от опазването и популяризирането на архивите като част от културното наследство и ценен информационен ресурс за общественото и политическото развитие на човечеството, и правата на отделния индивид.

Именно на този ден ще бъде представено най-новото постъпление в Централния държавен архив - личният архив на Желю Желев. Документите бяха дарени на архивите през април 2015 г. и вече са част от Националния архивен фонд.

Големият обем материали обхващат периода от началото на 60-те години на ХХ в. до смъртта на първия демократично избран президента на страната. Документите представят всички аспекти от дейността на д-р Желев, както и щрихи от дейността на знакови формирования, като Сдружение "Обществен комитет за екологична защита на Русе", сдружение "Екогласност", Независимите студентски дружества, Клуба за защита на гласността и преустройството (1989-1990); богата кореспонденция на председателя на СДС и президента на Република България за периода 1990-2012 г. с държавни глави, институции и частни лица.

Във фонда са съхранени и призиви, декларации, протоколи, програмни декларации на СДС, проекти за обсъждани проблеми на Кръглата маса; документи на партия Либерално-демократична алтернатива, на Фондация "Д-р Желю Желев" и на Балканския политически клуб (1996-2012); много снимки на д-р Желю Желев от срещите му с папа Йоан Павел ІІ, Франсоа Митеран, президент на Франция, Лех Валенса и много други.

Коментари

Новини Варна