IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
09:39 | 4 ноември 2014
Обновен: 20:41 | 18 октомври 2024

Реформаторите: Най-логично е ГЕРБ да си излъчат премиер

Блокът ще има 5-6 министри, някои от служебните се справяли безупречно, коментира Найден Зеленогорски

По материала работи: Златина Добрева
Найден Зеленогорски

Най-логично е първата политическа сила да си излъчи премиер. Това заяви зам.-председателят на Движение България на гражданите и депутат от РБ Найден Зеленогорски в сутрешния блок на БНТ като коментар на предложението Радан Кънев да е премиер.
Зеленогорски посочи, че ако РБ е първа политическа сила или мандатът стигне до тях, то тогава те със сигурност ще предложат премиер и Кънев е една от възможностите. “Ние предпочитаме да си отвоюваме това сами и да не получаваме подаръци“, заяви още той.
Зеленогорски заяви, че днес Реформаторите ще внесат предложенията си за министри и тогава ще ги обявят публично. Той не посочи имена и ресори, като подчерта, че такава е уговорката между преговарящите страни РБ и ГЕРБ. По думите му целта на предложенията е да се поеме отговорност за реформи, а не да се "търси работа за хората" и затова именно е важно изработването на програмната декларация, която окончателно стана факт вчера.
Според Зеленогорски Блокът е в състояние да предложи подходящи кандидати за всяко министерство, но ще се съобрази с резултатите от изборите и ще има реалистичен брой конкретни предложения за конкретни постове. Той отговори утвърдително на въпроса на водещата, че техният брой ще бъде 5-6. Депутатът от РБ обаче посочи, че спекулациите в медиите от последните дни до голяма степен се разминават с истината.
По думите на Зеленогорски сред служебните министри има такива, които се справят безупречно с работата си, но е работа на мандатоносителя да предложи оставането им в новия кабинет.
Сред структурните промени в кабинета Зеленогорски посочи като необходими закриването на Министерството на инвестиционното проектиране, както и разделянето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на три. По думите му между ГЕРБ и РБ има съгласие и за двете неща да се случат. Той посочи като добра стъпка решението ГДБОП да излезе от ДАНС, както и създаването на стратегия за справянето с бедствията, както е разписано в програмната декларация.
Зеленогорски отрече самият той да има планове за изпълнителната власт, информира dnes.bg. По думите му той ще бъде по полезен в парламента и като организационен секретар на ДБГ предвид местните избори догодина.

Коментари

Новини Варна