IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
17:10 | 15 декември 2014
Обновен: 09:25 | 22 август 2024

Германия ни подава ръка за "Южен поток"

Проблемът беше обсъден от премиера Бойко Борисов и канцлера Ангела Меркел

По материала работи: Борис Проданов
Германия ни подава ръка за "Южен поток"

Германия подава ръка на България за разрешаването на сложната ситуация по „Южен поток”. Това стана ясно след срещата на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел с министър-председателя на България Бойко Борисов в канцлерството в Берлин. Меркел подчерта, че ще ангажира и ще изпрати нейни експерти и юристи, които да проверят юридически как стоят нещата по „Южен поток”. Преди Европейския съвет, канцлерът Меркел поема ангажимент заедно с българския премиер Борисов и с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да обсъдят следващи съвместни стъпки на България и ЕК за намирането на изход по темата.

 

В тази нелека икономическа обстановка България има нужда от подкрепа и Германия е решена да помогне с каквото може, заяви Ангела Меркел след разговорите.


Премиерът Бойко Борисов заяви, че е представил пред канцлера идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на Общ енергиен пазар. „Ще поставим темата и на Европейския съвет в четвъртък. Да си кажат колегите мнението. Ние сме го заложили в нашия бюджет, има го и в бюджета на ЕК, интерконекторите, които изграждаме с Румъния, Сърбия и Гърция – можем да станем разпределители за европейската част. Но това са общи решения, нека да ги проведем с колегите и тогава би могло да говорим категорично“, подчерта Борисов. „Що се касае до големите енергийни проекти – „Набуко” и тези, които биха могли в бъдеще време да минават през България, като „Южен поток”, се договорихме да водим нормални отношения с руската страна и да се спазва правовият ред, законът и указанията на Брюксел. Аз съм много благодарен на канцлера Меркел, която пое ангажимент, заедно с Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК първо да излезем от правните казуси относно „Южен поток“, каза още Бойко Борисов.

Коментари

Новини Варна