До Нова година ще влезе в сила стандарт за пълнозърнестия хляб. Той се подготвя от представители на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и работна група към Българската агенция по безопасност на храните, в работата са включени и
Пълнозърнестият хляб е със специфиченприятен вкус и аромат, по-плътна консистенция от белия и има леко влажна мека част. Качественият хляб от пълнозърнесто брашно трябва да се произвежда от брашно тип 1850. Този тип брашно и продуктът произвеждан с него са с по-нисък гликимичен индекс, което е от полза за диабетици и желаещи да отслабнат. Пълнозърнестият хляб се счита за диетичен продукт. В 100 г пълнозърнест хляб се съдържат средно 54.6 г въглехидрати, 7.8г протеин, 0.2г мазнини, различни витамини и около 100 до 250 ккал при различните видове
.
диетолози, съобщи за „Агрозона“ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. След време е възможно да добавим и ръжено-пшеничния хляб, уточни експертът. Досега има одобрен стандарт „България“ за бял хляб, типов и „Добруджа“, както и за съответните брашна от тези видове. Той влезе в сила преди пет години.
99 обекта са одобрени да произвеждат хляб по стандарт към месец юни тази година. Това се вижда от последния отчет на хранителната агенция. От тях обаче само малка част работят по стандарт „България“. Според Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите става дума за 25 предприятия. След началото на учебната година в училищата и детските градини са започнали проверки за спазването на наредба № 9, която изисква децата в забавачките и школските столове да бъдат изхранвани с храни, произведени по стандарт. Наредбата, която беше приета през миналата година започва да действа след 12 месеца гратисен период. Нейното основно изискване е всички храни доставени в социалните домове, които харчат държавни и общински средства да бъдат по стандарт.
http://agrozona.bg/
Четете още:Всеки пети българин тъне в крайна бедност