IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
16:16 | 12 септември 2016
Обновен: 20:42 | 7 септември 2024

Създават три фонда за градско развитие в България

С тях ще се кредитират проекти за градско развитие и туристически обекти в София, Северна и Южна България

По материала работи: Юлиян Атанасов
Създават три фонда за градско развитие в България

Три фонда за градско развитие (за София, за Северна и за Южна България) ще бъдат създадени със средства от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 с цел прилагането на финансови инструменти. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в Пловдив, предаде Investor.bg, позовавайки се на съобщение на пресцентъра на МРРБ. Министърът напомни, че доскоро се предвиждаше и създаването на отделен фонд за туризъм.

 

Във фондовете за градско развитие ще има две кредитни линии за проекти, като едната ще бъде за градско развитие, а другата – за туристически обекти. Стартовият капитал на фонда за Южна България е 95 млн. лв. от ОПРР, а министерството очаква този ресурс да бъде удвоен от  банковия сектор и така средствата да станат 200 млн. лв. Те ще бъдат използвани за дългосрочни нисколихвени кредити за инвестиции, свързани с градската среда.Тъй като е отпаднал вариантът за отделен туристически фонд, за финансови инструменти за туризъм ще бъдат отделени  100 млн. лв. от оперативната програма, като примерен вариант за разпределението им е по 40 млн. лв. за Северна и за Южна България и 20 млн. лв. за София, но предстои това да бъде уточнено.Вероятно със средствата ще бъдат финансирани някои от 250-те паметника на културата с национално и световно значение. За всеки един от тях ще се кандидатства за финансиране сбизнес план. 50% от необходимата инвестиция може да се  предостави безвъзмездно от програмата и 50% да е от регионалния фонд по ОПРР.

 

Предстои да бъде обявена процедура за избор на мениджър за всеки един от тези три фонда.С проекти могат да кандидатстват общини, църкви или министерства. Проектите може да са и изцяло частни или в партньорство с общините. Лиляна Павлова съобщи още, че с 25 млн. лв. от програма „Региони в растеж“  пътят Пловдив – Асеновград ще бъде реконструиран в четирилентов. Ако няма обжалване, изпълнител може да бъде избран през октомври т. г.

Четете още: Отчетен е спад на нарушенията в сферата на туризма през сезона

Коментари

Новини Варна