Производството на череши в Турция за стопанската 2016/2017 г. ще бъде намалено с 15 %, достигайки 475 000 тона, но това не пречи на страната да продължава да преследва по-голям пазарен дял на международните пазари, както в Русия и в големите европейски пазари като Германия, Великобритания и Италия. Това гласи доклад на гръцкото издание Agrenda.
Турция държи в момента 10% от световното производство на череши и желае да увеличи този дял. Турските власти са решили да подкрепят своите производители, които създават нови градини и използват по-модерни сортове. Овощарите трябва да избират по-популярни в експортните пазари сортове. Според официални данни на Министерство на земеделието на страната, в Турция от 1995 г. до 2015 г. има 300 % ръст на насажденията, а само за последните пет години увеличението е с 33 на сто. Независимо от тестването на нови сортове череши като Sweet Heart, Celeste, Kordia, Regina и Sunburst, най-популярният сорт си остава 0900 Ziraat, който е местна селекция. Разцвет има също така и в турската индустрия за производство на сокове, компоти, конфитюри и замразени плодове.
Основните дестинации за износ на череши от Турция са Русия и страните от ЕС, където се предпочитат едроплодните сортове. Заедно с Чили и САЩ Турция е сред най-големите черешови износители. Според американското министерство на земеделието, износът на турски череши варира от 50 000-70 000 тона.
http://agrozona.bg
Четете още: В Кюстендил изобретиха противоградови ракети от череши