Варна 17°
fallback
Икономика
15:58 | 30 август 2016
Обновен: 03:37 | 8 септември 2024

Експерти: До 500 милиграма нитрати дневно не вредят

Най-простите мерки за спазване на дозата включват обилно измиване и изкисване на зеленчуците и отстраняване на „най-опасните им части”

По материала работи: Борис Проданов

Мнозина се питат има ли опасност за човек, ако прекалява с нитратите в плодовете и зеленчуците. Това бе поводът да потърсим информация от Министерството на здравеопазването за ползите и вредите от тези химични съединения. 

 

Нитратите са соли на азотната киселина. Обикновено са бели или безцветни прахообразни, кристални вещества, които добре се разтварят във вода.  Използват се масово в много отрасли: - в земеделието като високоефективни торове; - в хранително-вкусовата промишленост като оцветители и консерванти; - в индустрията за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и други. Като самостоятелни вещества те не са опасни за здравето, но попаднали в организма на човека, в процеса на метаболизма, се получават нитрити и нитрозамини, които вече представляват риск за здравето на консуматорите.

 

Как се приемат в организма на човека

Нитратите влизат в човешкия  организъм чрез водата и храните. Основни източници на замърсяване с нитрати са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита, животновъдството и от предприятия за производство на торове, лекарства, пластмаси и др.

 

В кои храни са най-много

Най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса (колбаси и пушени меса). Много по-малко е съдържанието им в млечните продукти и рибата. Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати. Това са зеленчуците - маруля, пресен чесън, зелен лук, спанак, червено цвекло и други. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората , ако се консумират в големи количества.

 

Вредни ли са нитратите

Сами по себе си не са токсични. Както вече беше отбелязано, риск за здравето представляват веществата, образуващи се при метаболизма им – нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. То възпрепятства преноса на кислорода до тъканите и органите в организма и се развива състояние, известно като метхемоглобинемия, характеризиращо се с посиняване на кожата. Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им в организма. Това може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти или по време на готвене, най-вече при пържене. При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие. При постъпването на големи количества нитрати в организма след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, главоболие и сърцебиене. Използването дълго на храни и вода с високо съдържание на нитрати води до алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система.

 

Кои са рисковите групи

Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малките деца с храносмилателни смущения и хора, претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт. Според Световната здравна организация безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят по-големи количества, те вече представляват потенциална опасност за здравето.

 

Как да ограничим приема

Съществуват няколко прости механизма за намаляване на количествата нитрати, които потребителите трябва да знаят и прилагат във всекидневието: - обилно измиване и изкисване във вода на зеленчуците; - отстраняване на „най-нитратните” части на растенията - кочана и външните листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките; - консумация само на добре узрели плодове и зеленчуци; - при варене на зеленчуци изливане на водата, в която са врели, още докато е гореща; - купуване и консумация на зеленчуци със среден размер; - консумация на зеленчукови салати с лимон, тъй като той съдържа много витамин С, препятстващ образуването на нитрити и нитрозамини; - да се избягва претоплянето на супи и ястия; - да се ограничи консумацията на колбаси и пушени меса.~

 

СТАВРИ ТАРГОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ – КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВА ЗИМНИНАТА?

Още по темата Имитации на оцет ни развалят туршиите

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback