Варна 17°
fallback
Икономика
17:14 | 7 април 2016
Обновен: 07:28 | 20 септември 2024

Министър Петкова: Пълната либерализация на енерегийния пазар е решаващата стъпка за излизане на енергетиката от кризата

Задължително условие за финансовото стабилизиране на сектора е наличието на независим, силен и компетентен регулатор

По материала работи: manager

Пълната либерализация на електроенергийния пазар е решаващата стъпка, която ще даде възможност българската енергетика да излезе от финансовата криза, в която се намира и да тръгне в правилната пазарна посока. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форум "Хармонизация на регулаторната рамка в Югоизточна Европа", организиран от Комисията за енергийно и водно регулиране и Института за енергиен мениджмънт, в партньорство с Евроелектрик, който се състоя в столицата.

Един от основните ни приоритети е финансовото стабилизиране на сектора. През 2014 г. ние поехме българската енергетика в доста незавидно състояние, посочи министър Петкова. Тя припомни, че дефицитът в НЕК тогава е бил 3, 7 млрд.лв. - 2, 3 млрд.лв., генериран в резултат на невъзcтановени инвестиционни разходи и 1,3 млрд.лв. - дефицит, получен в резултат на регулаторната политика, водена в годините назад. По думите на Петкова задължително условие за финансовото стабилизиране на сектора е наличието на независим, силен и компетентен регулатор. Затова и едно от първите неща, които предприехме беше да извършим важни законодателни промени, свързани с промяна в закона за енергетиката, каза министър Петкова.

Тя припомни една от първите промени, направени по предложение на министерството, с която членовете на регулатора се избират от парламента. Дотогава регулаторът беше подчинен на изпълнителната власт, което пораждаше сериозно недоверие за взетите от него решения, отбеляза министърът. Промяната е гаранция за неговата независимост и обективност, както и за възстановяване на доверието на обществото. Днес регулаторът е точно такъв - независим, обективен и компетентен, каза министър Петкова. 

Тя подчерта, че благодарение на съвместната работа с регулатора и предприетите мерки за финансовото стабилизиране на сектора, е свален дефицитът в системата и е спряно генерирането на нов дефицит. За първи път от много години НЕК реализира положителен финансов резултат от своята регулаторна дейност. Само за една година успяхме да намалим загубите на НЕК. Ако към 31 декември 2014 г. НЕК реализира загуба 586 млн.лв., то за 2015 г. тя е 221 млн.лв. 

Либерализацията на пазара е много голямо предизвикателството и сигурна съм, че с общи усилия ще успеем да се справим, каза още министър Петкова.

 

БТА

 

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback