Варна 17°
fallback
Икономика
18:02 | 1 април 2016
Обновен: 07:29 | 20 септември 2024

250 000 лева глоба за „Лукойл Нефтохим"

Санкцията е за замърсяването на въздуха в Бургас

По материала работи: Златина Добрева

Глоба от 250 000 лева наложи Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас на „Лукойл Нефтохим” за замърсяване на въздуха в града. От рафинерията не са оспорили решението.

 

В ранните часове на 31 март екоинспекторите в Бургас засичат тревожни данни за стойностите на сероводород във въздуха от мобилните станции за контрол. Проверени са стойностите и от постоянен пункт в близост до рафинерията, откъдето резултатите са потвърдени - завишението е 36 пъти над допустимите концетрации. Обгазяването е било усетено най-силно в северните райони на Бургас. Получени са десетки сигнали от граждани за задушлива миризма.

 

На „Лукойл Нефтохим” е наложена санкция от 250 000 лева, съобщиха днес от инспекцията по околната среда и водите. Оттам обясниха, че в завода е направен опит да бъде пусната една от новите инсталации за газова сяра. Самият процес изискал изпускането на определени количества сероводород.

 

"Част от този сероводород е подаден за изгаряне на факел. Всички знаете, че "Лукойл" е оператор на комплексно разрешително и това му е позволено. Това разбира се е било предпоставка да нямаме по-големи превишения по показател сероводород", коментира директорът на РИОСВ - Бургас, Тонка Атанасова.

 

От инспекцията в Бурга успокоиха, че към момента стойностите на сероводород в атмосферния въздух са в допустимите си граници.

 

Само през миналата година на „Лукойл Нефтохим” са наложени десет акта. Сумата, платена по тях от рафинерията е над 350 000 лева. Станимир Димитров

 

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback