IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
13:47 | 30 март 2016
Обновен: 20:16 | 6 септември 2024

80% от сградите в страната нямат мълниезащитни инсталации

С нашите системи можете да избегнете неприятности и загуба на средства, убеден е инж. Иво Иванов

По материала работи: Златина Добрева
80% от сградите в страната нямат мълниезащитни инсталации

Инженер Иво Иванов е управител на „Диком“ ООД. Фирмата е изключителен представител у нас на двама от световните лидери и производители на технологии за мълниезащита с традиции и 40-годишна история - FRANCE PARA TONNERRES и INGESCO.

 

- Каква е дейността на Вашата фирма?

 

- „Диком“ ООД е фирма с 10-годишен опит и традиции, специализирана в проектирането и изграждането на мълниезащитни и заземителни инсталации на жилищни и промишлени сгради, съоръжения и открити пространства.

 

- Каква е вероятността да бъдем ударени от мълния със защита и без нея?

 

- Предвид възможността от бури, трябва да съзнаваме риска, който поемаме, ако излезем навън, без да предприемем защитни мерки. Уредбата за мълниезащита, която е проектирана и изпълнена, според съвременните действащи международни норми IEC 62305-3 и NFC 17-102.2011 г. за мълниезащита, както всеки един процес, в който участват природни феномени, не може да осигури абсолютна защита на структурите, сградите, хората или обектите, които трябва да предпазва. Въпреки това при използването на ефективно проектирана мълниезащита рискът от щетите, причинени от мълнии, може да бъде значително намален.

 

- Вашите системи предпазват хората, животните и/или техниката? На всяка сграда ли трябва да се постави мълниезащитна инсталация?

 

- Нашите системи за мълниезащита предпазват хората, животните и техниката от пряко и непряко попадение на мълнии. С нас можете да избегнете неприятности и загуба на средства. Целта на мълниезащитата е да се контролира рискът от директно или индиректно попадение на мълнии върху сградата, която трябва да се предпази - ето защо са установени нива на риск. Рискът за всяка сграда зависи от средногодишния брой на мълнии на km2 и загубите, които могат да бъдат причинени. Рискът се определя чрез фактори като предназначение на обекта, строителни материали, последици от поражения на мълнии, обитаване, съдържание на обекта, еквивалентна обща площ на обекта и др. Ако се установи, че рискът е висок, тогава трябва да се проектира една мълниезащитна уредба, която да отговаря на нивото на мълниезащита, получена при направената оценка на риска. Поради глобалното затопляне интензивността на мълниеносните рискове в България се увеличава. Лошото е, че 80% от сградите в страната нямат изградена мълниезащитна инсталация. А на тези, на които има, в много от случаите не отговаря на нормативните уредби.

 

- Имат ли гаранционен период предлаганите от Вас продукти?

 

- Да. Всички компоненти, които използваме за изграждането на мълниезащитни и заземителни уредби, притежават сертификати и декларации за съответствие. С минимален гаранционен период от 7 години. Но на практика една мълниезащитна инсталация, проектирана и изградена съгласно действащите международни норми, има експлоатационен период над 20 години.

 

 

- Какви са цените им?

 

- Стойността на мълниезащитната инсталация е по-малка от 1% от цялата стойност на една сграда. Както казах, мълниезащитните уредби биват два вида - конвенционална мълниезащита и мълниезащита с мълниеприемник с изпреварващо действие. При еднофамилни жилищни сгради изграждането на конвенционален тип мълниезащита варира от 700 до 1100 лв. Предпазването на по-големи обекти, като бизнес сгради, производствени халета, складови бази, училища, спортни съоръжения, фотоволтаични централи и открити пространства с голяма разгъната площ, изисква мълниезащита с мълниеприемник с изпреварващо действие. Тук вече говорим за цена в порядъка от 1800 до 3500 лв.

 

- Кой произвежда предлаганите от Вас технологии за мълниезащита?

 

- „Диком“ ООД е изключителен представител на двама от световните лидери и производители на технологии за мълниезащита. Фирми с традиции и 40-годишна история, френския производител FRANCE PARA TONNERRES и на испанския производител INGESCO.

 

Тук е моментът да вметна, че в България се предлага най-различно оборудване за мълниезащита, по-голямата част с ниско качество и неясен произход. Особено, когато говорим за мълниеприемник с изпреварващо действие, съветвам хората винаги да се обръщат към специализирани фирми за мълниезащита.

 

Златина Добрева

 

Платена публикация

Коментари

Новини Варна