Варна 16°
fallback
Икономика
19:11 | 18 март 2016
Обновен: 05:56 | 20 септември 2024

Министър Василева: Морето на централния плаж в Лозенец ще бъде чисто това лято

Резервоар за отпадъчни води ще бъде изграден на входа на пречиствателната станция преди началото на сезона

По материала работи: Слав Велев

Това лято морето на централния плаж в Лозенец ще бъде чисто. Преди началото на сезона на входа на пречиствателната станция ще бъде изграден резервоар за отпадъчни води. Това съобщи в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Министър Василева се надява, това лято да няма оплаквания от мръсно море, тъй като вече са пуснати в експлоатация пречиствателните станции в Несебър, Поморие, Созопол и по Северното Черноморие.

В края на август миналата година Регионалната здравна инспекция забрани къпането на централния плаж в Лозенец, тъй  като при анализ на  водата се установиха отклонения по изследваните микробиологични показатели . Причина за мръсното море се оказа недостатъчния капацитет на пречиствателната станция в курортното градче, която е строена в края на 80-те години на миналия век. Министърът на екологията съобщи днес, че е намерено решение на проблема. Държавата отпусна 746 000 лева, с които община Царево ще изгради резервоар за отпадъчни води на входа на пречиствателната станция на Лозенец." Целта на тази инвестиция е да поеме водите, които се генерират през летния сезон и които затрудняват експлоатацията , да ги задържи през най- интензивните периоди в денонощието , след което да преминат за обработка през пречиствателната станция", коментира Ивелина Василева- министър на околната среда и водите.  

Кметът на Царево Георги Лапчев каза, че до началото на летния сезон резорвоарът ще бъде изграден, в момента върви процедура по избор на изпълнител.  Пречистването на водите от резервоара ще става  между един часа през нощта и седем  сутринта. "Тогава утока на Лозенец е най-слаб и водите от задържателния резервоар няма да се изливат,  както до момента чрез байпас в морето, а сега ще останат в задържателния резервоар и цялата отпадъчна вода ще бъде пречистена" - обеща Георги Лапчев.  

На среща в Бургас министър Ивелина Василева обсъди с кметове от областта възможностите за кандидатстване с проекти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. През изминалия програмен период в областта са реализирани 26 проекта за 460 млн. лв.  

Стиляна Георгиева

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback