IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
13:52 | 1 март 2016
Обновен: 19:43 | 6 септември 2024

Тръгват оперативни проверки за данък “Уикенд”

От ТД на НАП - Варна, предупреждават, че вече има методика за коректно установяване на налога

По материала работи: Борис Проданов
Тръгват оперативни проверки за данък “Уикенд”

Ваня Димитрова, директор на дирекция “Контрол” в ТД на НАП – Варна, коментира на пресконференция, че вече има механизъм за коректно отчитане на т.нар. данък “Уикенд”. Според неговите параметри на фирмите вече ще им се налага да декларират пред НАП дали активи на компанията за лични цели. Те няма да си приспадат ДДС за времето, площта и километрите на тази част от движимите и недвижимите активи, които се използват за лични нужди.

 

С оперативни проверки и използване на новата информационна система за контрол ще се получават всички необходими данни по електронен път. Според наличните документи (напр. за гориво или др. консумативи) е възможно да се установи дали движимите и недвижимите активи действително са включени в работата на фирмата. Данъчните ще акцентират върху големите активи – основно имоти и автомобили, за да няма злоупотреби. А и е добре всички собственици на фирми да знаят, че по всяко време могат да бъдат проверени. Срокът за подаване на документи по данък уикенд изтече на 14 февруари.

Коментари

Новини Варна