Варна 16°
fallback
Икономика
16:48 | 25 февруари 2016
Обновен: 03:44 | 20 септември 2024

Коментар: Ракията е... мерло!

Или как дядо, който редовно вади пукница в PVC-бутилки, обяснява каква му е продукцията

По материала работи: Борис Проданов

Живея в един от хубавите квартали на Варна. Който в последните няколко години се развива бързо и стана по-привлекателен дори от центъра на града.

Това обаче е само щрих към “постоянното присъствие” на този особен род търговци, които виждаме да предлагат стока във всички краища на морската столица. Редовно подминаваме баби и дядовци, разположили на импровизирани сергии ракийка в бутилки от минерална вода, сланина, туршия, сирене. (Естествено, всичко това е обявено за домашна продукция, но с неизяснен произход.)

И не искам да бъда разбран неправилно – целта на този материал е не да “спретна кюляф” на възрастните хора, които се опитват да прибавят нещичко към мизерните си пенсийки. Просто съм притеснен какво точно се предлага на варненци. А знаете, че в Якоруда заради фалшив алкохол не толкова отдавна беше станало страшно, от отравяне с метанол загинаха хора.

Но да се върнем към темата. В неделя вечерта след работа реших да купя бутилка вино и хляб от суперчето до нас. То обаче и лете, и зиме е обсадено от споменатите дилъри на “домашна продукция” – можете да се сдобиете с плетени терлици за 2 лв., ракийка и други благини за душата.

Нарамил скромната покупка, излязох от магазина и попаднах (до стъпалата) на уникален спор. Дядото, който редовно вади ракия в половинлитрови PVC-бутилки, обясняваше на млад човек каква му е продукцията.

“Абе момче, ракийката е хубава, чисто мерло” – този рекламен слогън беше повторен поне 3 пъти в рамките на минута.

Естествено, момчето се опита да му обясни, че мерло е червено вино, а самата ракия няма вид, вкус и мирис, като да е правена от този сорт грозде.

Авторът на тези редове не се сдържа (все пак журналистите сме особен сорт хора, често слагаме на всяка манджа мерудия) и се включи за малко в разправията.

“Дядо, дай да го видим този еликсир от мерло, чувал съм, че пивка е ракийката”, додадох аз и получих възможност да се докосна до продукцията.

...При все че висшето ми образование е органична химия, така и не успях да определя нито аромата, нито вкуса на съдържанието на бутилката...

И да е било дестилат от някакво грозде, много не му личеше.

А със сигурност на много места във Варна се предлага подобнo нещо, за което само се надявам да не е отровно.

Не забравяйте – ракийката е от мерло!

Борис Проданов

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback