Варна 16°
fallback
Икономика
14:25 | 10 февруари 2016
Обновен: 01:00 | 20 септември 2024

Венцислав Върбанов: Земеделските производители вече знаят какво искат, но не им стигат парите

Асоциацията на земеделските производители иска на национална среща увеличаване на националното съфинансиране

По материала работи: Юлиян Атанасов

Модернизация на земеделските стопанства, добавена стойност, увеличаване на износа за сметка на намаляване на вноса, увеличаване на броя работни места и възможностите за напояване – това са целите, които си поставят земеделските производители – каза Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Организацията е инициатор на провеждащата се в курортен комплекс “Златни пясъци“ четвърта национална среща на земеделските производители в България. На форума присъстват представители на бизнеса, държавните институции и неправителствените организации, обединени в интересите си за развитие на един от най-приоритетните сектори у нас. Участват Десислава Танева – министър на земеделието, нейният заместник – Васил Грудев, Румен Порожанов – изпълнителен директор на ДФЗ и Янчо Янев – изпълнителен директор на ИАРА, както и представители на Европейския парламент, организации и институции, от които зависи формирането на политиката в сектора. По време на форума земеделските производители ще бъдат запознати с най-актуалното, което ги интересува в началото на новия програмен период 2014–2020 г. Дискутира се новата Обща селскостопанска политика на ЕС, както и много други теми, свързани с използването на земеделски земи, производството на плодове и зеленчуци, животновъдството, зърнопроизводството и администрирането на агробизнеса.

 

„Парите по СЕПП не стигат, за да си платят земеделските производители рентата на земите“ - каза Венцислав Върбанов, председател на Управителния съвет на АЗПБ по време на пресконференция за откриване на срещата. По негови думи наемите на земите са скочили с до 10 пъти през последните 10 години. В някои райони на страната, където хората нямат други приходи, тези средства са и огромен социален фактор и допринасят съществено за социалния мир. През последните години има по-голяма събираемост на приходите и е редно повече средства да бъдат насочени към земеделския сектор.

 

Върбанов посочи, че в момента земеделските производители знаят какво искат и как да го постигнат, но не им достигат средства. Акцент на настоящата Четвърта среща на земеделските производители в България е искането на АЗПБ за увеличаване на националното съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Едва сега сектори като животновъдство и овощарство започват да усещат подкрепа от гледна точка на финансиране – посочи още председателят на асоциацията.

Ели Маринова

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback