IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
14:25 | 10 февруари 2016
Обновен: 05:18 | 6 септември 2024

Венцислав Върбанов: Земеделските производители вече знаят какво искат, но не им стигат парите

Асоциацията на земеделските производители иска на национална среща увеличаване на националното съфинансиране

По материала работи: Юлиян Атанасов
Венцислав Върбанов: Земеделските производители вече знаят какво искат, но не им стигат парите

Модернизация на земеделските стопанства, добавена стойност, увеличаване на износа за сметка на намаляване на вноса, увеличаване на броя работни места и възможностите за напояване – това са целите, които си поставят земеделските производители – каза Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Организацията е инициатор на провеждащата се в курортен комплекс “Златни пясъци“ четвърта национална среща на земеделските производители в България. На форума присъстват представители на бизнеса, държавните институции и неправителствените организации, обединени в интересите си за развитие на един от най-приоритетните сектори у нас. Участват Десислава Танева – министър на земеделието, нейният заместник – Васил Грудев, Румен Порожанов – изпълнителен директор на ДФЗ и Янчо Янев – изпълнителен директор на ИАРА, както и представители на Европейския парламент, организации и институции, от които зависи формирането на политиката в сектора. По време на форума земеделските производители ще бъдат запознати с най-актуалното, което ги интересува в началото на новия програмен период 2014–2020 г. Дискутира се новата Обща селскостопанска политика на ЕС, както и много други теми, свързани с използването на земеделски земи, производството на плодове и зеленчуци, животновъдството, зърнопроизводството и администрирането на агробизнеса.

 

„Парите по СЕПП не стигат, за да си платят земеделските производители рентата на земите“ - каза Венцислав Върбанов, председател на Управителния съвет на АЗПБ по време на пресконференция за откриване на срещата. По негови думи наемите на земите са скочили с до 10 пъти през последните 10 години. В някои райони на страната, където хората нямат други приходи, тези средства са и огромен социален фактор и допринасят съществено за социалния мир. През последните години има по-голяма събираемост на приходите и е редно повече средства да бъдат насочени към земеделския сектор.

 

Върбанов посочи, че в момента земеделските производители знаят какво искат и как да го постигнат, но не им достигат средства. Акцент на настоящата Четвърта среща на земеделските производители в България е искането на АЗПБ за увеличаване на националното съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Едва сега сектори като животновъдство и овощарство започват да усещат подкрепа от гледна точка на финансиране – посочи още председателят на асоциацията.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна