Варна
fallback
Икономика
17:35 | 14 октомври 2015
Обновен: 06:21 | 18 октомври 2024

До 2 г. завършват проекта за скоростен път Варна – Бургас

Toва посочва в писмен отговор на депутатски въпрос регионалният министър Лиляна Павлова

По материала работи: Златина Добрева

Все още няма осигурени средства за изграждането на нов път между Варна и Бургас, посочва в писмен отговор на депутатски въпрос регионалният министър Лиляна Павлова.

Варненката съобщава, че през септември т.г. са подадени документи за финансиране изготвянето на проект за строителството на скоростен път между двата морски центъра. Средствата ще са по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020 г”. Министърът очаква до 2 г. проектът за нов път да е готов, но за момента няма яснота откъде ще се намерят средства за самото строителство на близо 100-те километра трасе, което да облекчи трафика от и до най-големите черноморски курорти – Слънчев бряг, Св. Влас, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и др.

Павлова все пак уточнява, че се търсят различни варианти, включително и публично-частно партньорство. До момента у нас няма път, който да е изграден на подобен принцип.

От отговора на регионалния министър става ясно, че движението между магистралите “Тракия” и “Хемус”, поне в близките 5 – 6 г., ще се осъществява по досегашния път, който в разгара на активния туристически сезон е силно натоварен. През 2013 г. са анализирани 7 варианта за изграждане на нов път.

“В резултат на направените анализи като най-удобен се очертава вариантът за изграждане на скоростен път с проектни параметри на автомагистрала и обща строителна и транспортна дължина около 95 км”, пише Лиляна Павлова, цитирана от “Канал 3”.

Вариантът за скоростен път ще спести около 15% от разходите за изграждане на автомагистрала “Черно море”, уточнява министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback