IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:02 | 24 септември 2015
Обновен: 18:09 | 25 август 2024

До края на годината избират изпълнител за ремонта на охранителните канали в „Аспарухово“

Обектите трябва да бъдат завършени през октомври 2016 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Зам.министър Деница Николова отчете свършеното по усвояването на средствата по фонд "Солидарност".

До края на годината ще бъде избран изпълнител за ремонта на двата охранителни канала в район „Аспарухово“.  Обектите трябва да бъдат завършени до октомври 2016 г.  Това съобщи зам.кметът Христо Иванов на съвместна пресконференция със зам.министъра на регионалното развитие Деница Николова, на която беше отчетено свършеното по усвояването на средствата от фонд „Солидарност“. До седмица –две ще бъде обявена обществена поръчка и за третия охранителен канал. Средствата, които са отпуснати, са в размер на над 8 млн. лв. Предвижда се също ремонт на общо 4 моста по съоръженията, както и заустване на западния канал в морето.
С МРР направихме необходими съвместни стъпки за осигуряване на необходимото финансиране от ЕК, каза още Иванов. Договори са сключени и за още 2 обекта – за елпромското дере до Гребната база, което е затлачено, и за битовия колектор „Виница-Варна“ във „Фатрико дере“, чиято стоманено-бетонова конструкция се нуждае от възстановяване. Общото финансиране възлиза на 2,368 млн. лв.
Като цяло средствата от фонд „Солидарност“ не са достатъчни, но помагат много за минимизиране на щетите от бедствията, каза зам.министър Николова. За България бяха отпуснати над 20 млн. лв., като половината от тях са за община Варна, отбеляза тя. Почти 4 млн. лв. са отпуснати за Северозападна България – за Мизия, Бяла Слатина, Враца и Мездра. Подстрадалите общини трябва да усвоят в рамките на 18 месеца средствата след получаването им.
Очакват се и 12 млн. лв. за преодоляване на щетите от февруарските наводнения в Южна и Централна България, каза още зам.министър Николова. Договори за възстановителни дейности ще бъдат сключени с 30 общини. През октомври се очаква финалното одобрение от страна на ЕК.
Усвояването на средствата  върви с добри темпове, България ще се възползва максимално от ресурсите на фонд „Солидарност“, обобщи зам.-министърът.

 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна