IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
15:05 | 19 септември 2015
Обновен: 08:22 | 25 август 2024

От 2017 г. събират пътни такси от тежкотоварните автомобили

Средствата ще се реинвестират в пътната инфраструктура

По материала работи: Юлиян Атанасов
От 2017 г. събират пътни такси от тежкотоварните автомобили

Начинът на събиране на пътни такси, които да се реинвестират за подобряване на пътната инфраструктура, обсъдиха на срещата на върха край Варна министри от Европейския съюз. Това обяви инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.
„Пътният сектор е недофинансиран у нас от десетилетия и никой, вкл. и ние, не сме доволни от състоянието на пътищата. Във всички държави на ЕС с изключение на три, от които ние сме едната, са въведени такси за пропътувано разстояние от товарните автомобили. Тези средства се реинвестират в пътната инфраструктура. Това е моделът, който работи от десетилетия в западните държави“, заяви инж. Лазаров.
Той допълни, че в момента агенцията е наела консултант от Световната банка, който прави необходимите анализи, за да може в края на 2017 и началото на 2018 г. новата система на експлоатация да бъде въведена. „Със сигурност винетната система остава за леките автомобили. Там новост ще бъде само електронната винетка, която ще замени настоящия хартиен вариант“, допълни Лазаров.
Юлиян Атанасов
 

Коментари

Новини Варна