IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
15:01 | 18 септември 2015
Обновен: 08:42 | 25 август 2024

Усвояваме евросредства все по-грамотно, сочи проучване

Бюрократични пречки и промени обаче усложняват процедурите

По материала работи: Борис Проданов
Усвояваме евросредства все по-грамотно, сочи проучване

Все по-грамотно и масово се усвояват евросубсидии, сочи проучване на Коалицията за устойчиво ползване фондовете на Европейския съюз (КУПФЕС). Документът “Гражданската оценка на първия финансов период на България в ЕС (2007 - 2013 г.)” и третия мониторингов доклад беше представен във Варна.

 

Все по-честа практика е организации и фирми да работят по 4 – 5 проекта, а немалко имат вече и по 10.

 

Близо 2/3 от организациите се справят самостоятелно с оформянето на документите и цялата процедура, като 9% разчитат да привлекат експерти, а останалата – разчитат само на специалисти.

 

Но голяма част от реципиентите се оплакват от усложнени процедури. Не толкова от страна на Европейския съюз, а от родните бюрократи, коментираха от КУПФЕС. “Най-модерна” напоследък е промяната на условията за усвояване на средства или за отчитането им “в движение”. Ако това го няма, към страната ни ще има още повече субсидии. Иначе сроковете за реализиране на проект често варира от 3 до 24 месеца.

 

Засегната беше и Оперативна програма “Транспорт” и най-вече стратегията на Министерския съвет до 2022 г. и заложените в нея 22 млрд. лв. за рехабилитация на пътищата. От КУПФЕС са на мнение, че пътната инфраструктура в разгара на ХХІ век далеч не е най-важното, защото у нас нещата се правят по модел от 80-те години. Според тях акцентът в следващите години е добре да падне върху екологичния и интермодален транспорт.

Коментари

Новини Варна