IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
09:49 | 17 септември 2015
Обновен: 02:55 | 5 септември 2024

Бистрят нова концепция за концесията на плажовете

От догодина Министерството на туризма ще отговаря за концесиите

По материала работи: Златина Добрева
Бистрят нова концепция за концесията на плажовете

Нова концепция за концесиониране на плажовете подготвят от Министерството на туризма. От догодина ведомството ще отговаря за концесиите на плажовете у нас, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова по време на туристически форум в Меделин, Колумбия.


Министър Ангелкова се срещна с хърватския си колега Дарко Лоренцин и двамата обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество и обмена на ноу-хау в сферата на маркетинга, националната реклама и привличането на туристи. Акцент в разговора им бяха концесиите на плажовете в двете държави и успешните практики на Хърватия в тази дейност.
Министър Ангелкова сподели, че и в България се обмисля функционално разделение на отделните плажове и затова опитът на държави като Хърватия ще е много полезен за страната ни.


Министър Лоренцин обясни, че в Хърватия плажовете са разделени на различни категории според интересите на гостите. Туристите могат да избират между плажове за родители с деца, градски плажове за разходка, плажове със забавни програми за младежи, романтични плажове, за спорт и отдих, за нудисти, екоплажове и др.


Двамата министри обсъдиха и отлива на руски туристи през летния сезон. Хърватия също е усетила спад на тази категория туристи, които през 2015 г. са предпочели дестинации като Доминиканската република например. Изразено е било съгласие, че далечните пазари са перспективна ниша, която може да компенсира този отлив в дългосрочен план, съобщиха от МТ.
И двамата се обединили около идеята за създаването на общ балкански туристически продукт, който да отговори на търсените от азиатските туристи комбинирани маршрути в Европа.

Коментари

Новини Варна