IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
17:34 | 8 септември 2015
Обновен: 08:13 | 25 август 2024

61 млн. лв. просрочени данъци внесоха длъжници на НАП - Варна

18 841 клиенти бяха поканени да изпълнят доброволно ангажиментите си към хазната

По материала работи: Борис Проданов
61 млн. лв. просрочени данъци внесоха длъжници на НАП - Варна

61 млн. лева просрочени данъци са постъпили в бюджета от началото на годината, след като 18 841 клиенти на НАП - Варна бяха поканени да изпълнят доброволно задълженията си към хазната. Други 216 варненци получиха телефонно обаждане през месец август, че имат просрочени данъчни задължения от 300 до 500 лева. След поканите над 67% от длъжниците са внесли задълженията си в уговорения с публичните изпълнители срок, като в бюджета са постъпили над 185 хил. лева.


От НАП - Варна напомнят, че невнасянето на просрочени задължения в 14 - дневен срок след провеждането на телефонен разговор с публичните изпълнители води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Една от крайните мерки за събиране на просрочени задължения е обявяване на публична продан на движимо и недвижимо имущество на длъжника. От началото на годината публичните изпълнители от НАП - Варна са провели 97 такива търга, като постъпленията от продадените вещи и имоти в хазната са близо 163 хил. лева.


„С фирмите и гражданите, които имат временни затруднения за плащане, постигаме споразумения за тяхното разсрочване, като по този начин не пречим на дейността им. Спрямо длъжниците, които имат възможност да платят, но не го правят, предприемаме и крайни мерки, като запор и изземване на парични средство в касите. През месец август тази мярка е приложена в 22 обекта от обхвата на ТД на НАП - Варна, като иззетите суми от касите на длъжниците са в размер на 60 хил. лева“, заяви директорът на „Събиране“ в НАП - Варна, Властиана Николова.

 

DarikNews

Коментари

Новини Варна