IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
16:36 | 7 септември 2015
Обновен: 01:43 | 25 август 2024

Масово по морето – менюто в евро, плащаш с левове

Търговците обещават едно, а на място се оказва друго

По материала работи: Деян Михайлов
Масово по морето – менюто в евро, плащаш с левове

КЗП се е занимавала с десетки случаи, в които е констатирано разминаване между обещаното от търговеца при договарянето и полученото от потребителя на място през изминалия туристически сезон.

Това може да бъде, както нарушение на Закона за туризма, когато има несъвпадение между утвърдената категория на туристическия обект и качеството на услугите, които се предоставят в него, така и прилагане на различни по вид нелоялни търговски практики, при които туристите биват въвеждани в заблуждение относно различни елементи от предлагания туристически продукт, обясни по БНР председателят на комисията Димитър Маргаритов. 

Той даде пример със случаите, в които в менютата в заведения се посочват цени в евро, вместо в левове и поясни, че това е заблуждаващо. 

Според него е доста тревожно нарушението, което тази година също е регистрирано в няколко десетки случая, а именно – недостатъчно доброто осигуряване на достъп за хора с увреждания до местата за настаняване поради липса на рампи, специално адаптирана рецепция с по-нисък борд и пр. 

„Тези хора са с равни права и би трябвало да имат еднакъв достъп, както всички останали”, допълни ръководителят на ведомството. 

Маргаритов посочи, че за всички установени нарушения търговците са били наказани, но подчерта, че „по-важното е да направим така, че и в резултат на налаганите санкции, и на контролната дейност нарушенията да бъдат сведени до минимум в бъдеще.” 

„В сравнение с минали периоди нарушението, което можем да окачествим като едно от най-тежките, а именно – предоставянето на туристическа услуга в некатегоризиран обект, се среща в около 50% по-малко случаи в сравнение с други години. Това показва напредък по отношение ефективността от контрола”,  каза още Димитър Маргаритов.

Според него се наблюдава спад на процента на нарушенията спрямо общия брой проверки. 

Той посочи, че при извършени около 3000 проверки през периода са установени около 210 – 215 нарушения, „което показва едно намаление на броя на нарушенията спрямо минали периоди с около 10%.

Коментари

Новини Варна