IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
14:07 | 14 август 2015
Обновен: 14:26 | 11 септември 2024

Икономиката на еврозоната с 0,3% ръст

Валутният съюз отчита инфлация от 0,2% на годишна база

По материала работи: Златина Добрева
Икономиката на еврозоната с 0,3% ръст

По-рано през деня стана ясно, че френската икономика е останала в застой през второто тримесечие, а най-голямата икономика в еврозоната – тази на Германия се разшири с 0,4% през същия период.

От целия валутен съюз най-добре се представя икономиката на Латвия, която записва експанзия от 1,2%, а след нея се нареждат Естония и Гърция с ръст от по 0,8% през второто тримесечие, спрямо първото.

На годишна база Латвия отново повежда класацията с ръст от 2,6%. Португалия записва експанзия от 1,5% на годишна база.

На другия полюс се намира Финландия, чийто БВП се е свил с 0,4% през последното тримесечие, сравнено с предишното и с 1,0% в сравнение със същия период на миналата година.

В същото време ръстът в целия Европейски съюз е 0,4% през второто тримесечие, сравнено с предишното и 1,6% на годишна база.

За разлика от данните за брутния вътрешен продукт, тези за цените в еврозоната не изненадаха пазарните наблюдатели.

Индексът на потребителските цени записа понижаване от 0,6% на месечна база през юли, показват други данни на Евростат, също от днес. Годишната инфлация остава на положителна територия с 0,2% през юли.

Месечната дефлация през юли, причинена най-вече от спада в цените на суровините, е тревожен сигнал, коментира WBP Online. Инфлационната цел на Европейската централна банка от 2%, най-вероятно няма да бъде постигната до 2017 г – времевият хоризонт, определен от институцията, показва проучване на Ройтерс.

Очакванията са цените в единния съюз да се покачат с 2% през сегашното тримесечие и с още 0,7 на сто в през последните три месеца на 2015 г.

Припомняме, че ЕЦБ определи несигурността, заобикаляща икономиката на Китай, и потенциалните негативни ефекти от предстоящите повишения на лихвените проценти в САЩ като основни предизвикателства пред европeйската икономика.

Час и половина след публикуването на данните валутната двойка EUR/USD се търгува на цена от 1,1168 евро за долар.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна