Варна 17°
fallback
Икономика
20:46 | 10 август 2015
Обновен: 19:22 | 19 септември 2024

Удължен е срокът за фискални устройства на резервоарите за гориво

Държавата ще чака до 31 октомври

По материала работи: Борис Проданов

До 31 октомври да бъде удължен срокът за монтиране на фискални устройства на съдовете за горива за собствени нужди. Това предвижда проект на наредба, публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите. Според сега действащите текстове срокът изтича в края на август.

Наредбата засяга основно фирмите от земеделския и транспортния сектор, които използват така наречените ведомствени бензиностанции". Мотивът за отлагането е необходимостта от допълнително технологично време, за да се инсталират системите, връзващи нивомерните системи на резервоарите с информационния масив на данъчните.

Задължението да монтират фискални устройства е за всички, които имат съдове за съхранение на горива с вместимост над 1000 литра. Според финансовото министерство с тази мярка ще бъде ограничена контрабандата на гориво.

Земеделски производители обаче от началото на юли протестират срещу изискването за монтаж на измервателни уреди с мотива, че ще бъдат натоварени с ненужни разходи. Освен това няма да допринесе по никакъв начин за спиране на контрабандата на горива.​ Преди две седмици те демонстрираха какво ще се случи, ако стриктно изпълнят наредбата, като изкараха трактори и комбайни да зареждат по бензиностанциите и предизвикаха хаос в движението по пътищата.

Фермерите масово отказват да монтират нивомери на ведомствените бензиностанции и настояват финансовото министерство да коригира наредбата в полза на земеделските производители.

Зърнопроизводителите ще търсят съдействие от премиера Бойко Борисов, за да се разреши проблемът. От браншовата организация съобщават, цитирани от БНР, че срещата ще се състои до края на седмицата.

Пред премиера те ще настояват и за увеличение на бюджета на мярката за инвестиции в стопанствата, тъй като в момента възможностите за еврофинансиране по нея са малки.

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback