IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
20:05 | 10 август 2015
Обновен: 00:17 | 14 септември 2024

Металните двулевки ще сече монетният двор на БНБ

И след замяната банкнотите със същия номинал остават законно платежно средство

По материала работи: Борис Проданов
Металните двулевки ще сече монетният двор на БНБ

12 млн. метални двулевки ще изработи “Монетен двор” ЕАД. БНБ планира стартът на производството им да започне през последното тримесечие на 2015 г. и да завърши през 2018 г.


В момента тече процедура по избор на доставчик за заготовки за изработването им, уточниха за “24 часа” от пресцентъра на централната банка. Повод за въпроса бяха съобщения в медии, че финландци ще секат новите двулевки и дори първите вече били у нас.


Решение за пускане в обращение на метални двулевки, които да заменят хартиените, беше обявено още през 2013 г. Външният вид на новите монети бе одобрен от управителния съвет - на тях ще е лика на Паисий Хилендарски, който е отпечатан и върху банкнотите.


Точната дата, от която монетата от 2 лева ще влезе в обращение, ще бъде определена с отделно решение на УС на БНБ. И след това обаче банкнотите със същия номинал ще останат законно платежно средство, казват от централната банка.


От БНБ аргументират замяната на хартиените банкноти с монети с това, че металът се изхабява много по-бавно от хартията, което прави производството им по-рентабилно. От отчетите на централната банка се вижда също, че към 2014 г. негодни за използване са били близо 10% от общо около 40 млн. банкноти от 2 лв. в обращение.


В понеделник БНБ обяви и анонимни конкурси за изработване на художествени проекти на монети. Те са за 5 сребърни или медни монети, с които да се отбележат годишнини от Априлското възстание, от рождението на Пенчо Славейков и др. важни дати.

Коментари

Новини Варна