IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
14:46 | 25 юли 2015
Обновен: 05:14 | 24 август 2024

Отпадат митата за компютърен софтуер и видеоигри

Глобалният оборот с тези стоки е 1 тлрн. долара годишно

По материала работи: Златина Добрева
Отпадат митата за компютърен софтуер и видеоигри

54 държави от Световната търговска организация, сред които и България, се договориха за отпадане на митата за повече от 200 продукта от областта на информационните технологии. Глобалният оборот с тези стоки е 1 тлрн. долара годишно.

Ще бъдат премахнати тарифните ограничения за компютърен софтуер, видеоигри, части за принтери, системи за GPS навигация, нови поколения полупроводници и медицинско оборудване, като апарати за ядрено-магнитен резонанс, предаде Ройтерс, цитирана от cross.

Отпадането на митата ще стане чрез разширяване на обхвата на Споразумението за информационните технологии от 1996 г. Министърът на търговията на САЩ Майкъл Фроман коментира, че решението ще подпомогне американски стоки, чийто износ се оценява на 100 млрд. долара годишно. Ефектът се измерва и в откриването на 60 000 работни места.

От отпадането на митата ще спечелят производители като General Electric, Intel, Texas Instruments, Microsoft и Nintendo.

Коментари

Новини Варна