IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
15:39 | 22 юли 2015
Обновен: 02:06 | 24 август 2024

Затвориха нощен бар на морето

Нямал категоризация

По материала работи: Златина Добрева
Затвориха нощен бар на морето

Комисията за защита на потребителите (КЗП) налага мярката „временно затваряне” на нощен бар в к.к. „Слънчев бряг” след като бе установено, че туристическият обект предоставя услуги без да е категоризиран. В края на юни барът осуети проверка на контролния орган и представители на медиите по кампанията за качеството на предлаганите спиртни напитки в заведенията с нощен режим на работа и хотелите ол инклузив, припомнят от Комисията. По-късно инспекторите на КЗП успяха да проверят обекта, като за установеното нарушение ще бъде съставен акт и наложена санкция, която съгласно разпоредбите на Закона за туризма може да достигне до 10 000 лв.


От началото на сезона инспекторите на КЗП са извършили над 1030 проверки на различни видове заведения за хранене и развлечения, разположени на територията на морските градове и курортни комплекси, като около 580 от тях по Северното Черноморие, а останалите – по Южното. На близо 25 заведения е наложена мярката „временно затваряне на туристически обект” поради липса на категоризация. Други констатирани нарушения са свързани с обявяването на цените и грамажите в лист и карт менютата – някъде те изцяло са липсвали, а на други места цените са били посочени само в евро. Част от заведенията са подвеждали потребителите със заблуждаващи надписи за вида и категорията си или пък са предоставяли услуги, които не отговарят на изискванията за определената им категория.


През целия летен сезон на разположение на туристите са постоянните приемни на КЗП в големите морски градове и курортни комплекси, в които те могат да получат консултация за своите права или да подадат жалба по повод конкретно нарушение. За определени периоди ще работят и временни офиси в по-малките курорти.

Коментари

Новини Варна