IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:38 | 27 юни 2015
Обновен: 04:04 | 11 септември 2024

Произвеждаме 37 000 тона череши годишно

75% от износа е за Русия

По материала работи: Златина Добрева
Произвеждаме 37 000 тона череши годишно

България произвежда около 37 000 тона череши годишно, като повече от 15 процента от тях са от региона на Кюстендил. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на традиционния Празник на черешата в Кюстендил, предаде БТА.

В рамките на събитието са били представени повече от 100 сорта череши, наред с тематични изложби на черешови произведения, конкурси за най-едър плод и др.

Над 30 ансамбъла са се включили в музикалната програма в центъра на града.

Сред гостите на празник са били и викарият на Българския патриарх Неофит - епископ Григорий, игуменът на Рилската Света обител епископ Евлогий, делегации от министерствата на земеделието в Словения, Латвия, Чехия, Хърватия, Румъния, Русия и Китай, както и представители на Европейския парламент.

Министър Танева е съобщила още, че при последната кампания за директни плащания на земеделските производители са кандидатствали над 115 000 земеделци, които са декларирали 3,7 милиона хектара площи, от които 23 000 хектара - за череши.

Тя е отбелязала още, че благодарение на създадения вчера Център за сътрудничество между Китай и 16 държави от Централна и Източна Европа, в областта на селското стопанство страната ни ще може да намира все повече пазари за реализация на родната продукция.

„България бе избрана за седалище на този център за сътрудничество в областта на селското стопанство, с възможността да комуникира с тези 16 страни от Централна и Източна Европа за обединяване на усилията в производствата на отделни видове хранителни продукти и суровини от селското стопанство, с цел търговия с Китай, което е перспектива за пазарите. Ние можем да произвеждаме много качествени продукти”, коментира министър Танева. Тя допълнила още, че „посоката, в която трябва да работим, са възможностите за пазари, и то на добри цени, за да се увеличат доходите на земеделските производители”.

Танева е съобщила още, цитирана от bgonair, че 75 процента от износа на череши е бил предназначен за Русия, но че въпреки ембаргото, има пазари за плодовете ни.

Коментари

Новини Варна