Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна е спряла временно от експлоатация 3 заведения за обществено хранене. Това сочи анализът на резултатите за дейността й за периода май - октомври 2014 г. Той бе представен на срещи с бизнес операторите с храни и представители на държавни институции в курорта Златни пясъци и община Бяла. Фокусът на дискусиите бе върху проблемите на контрола на храните и безопасността на туристите и жителите на Варна през сезон 2015. Издадени са 59 акта за лошо хигиенно състояние на обектите и съхранение на храни с изтекъл срок на реализация и без етикети. Бракувани са 502 кг месни, 74 кг рибни продукти и 156,8 кг храни от неживотински произход, сочи още анализът. Издадени са 615 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия при извършване на официален контрол. Най-често срещаните нередности са по материално-техническата база, по условията за преобличане на персонала, системите за самоконтрол и НАССР, температурните режими на съхранение; маркировката на суровини и заготовки и други. През целия период инспекторите на ОДБХ – Варна, са извършили общо 4 919 проверки. На проведените дискусии най-често задаваните въпроси от бизнес операторите бяха във връзка с изискванията на регламент (ЕО) 1169/2011 за начините за обявяване на веществата, причиняващи непоносимост и алергии при предлагането на храната на блок масата, както и за свободна консумация, съобщиха още ОДБХ – Варна.
Ставри Таргов