IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
17:28 | 9 юни 2015
Обновен: 17:09 | 9 септември 2024

Агенцията по храните затвори временно 3 заведения

Бракувани са над 730 кг некачествени продукти, сочат данните за миналия сезон

По материала работи: Ставри Таргов
Агенцията по храните затвори временно 3 заведения

Областната дирекция  по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна е спряла временно от експлоатация 3 заведения за обществено хранене. Това сочи анализът на резултатите за дейността й за периода май - октомври 2014 г. Той бе представен на срещи с бизнес операторите с храни и представители на държавни институции в курорта Златни пясъци и община Бяла. Фокусът на дискусиите бе върху проблемите на контрола на храните и безопасността на туристите и жителите на Варна през сезон 2015.
Издадени са 59 акта за лошо хигиенно състояние на обектите и съхранение на храни с изтекъл срок на реализация и без етикети. Бракувани са 502 кг месни, 74 кг рибни продукти и 156,8 кг храни от неживотински произход, сочи още анализът.
Издадени са 615 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия при извършване на официален контрол. Най-често срещаните нередности са по материално-техническата база, по условията за преобличане на персонала, системите за самоконтрол и НАССР, температурните режими на съхранение; маркировката на суровини и заготовки и други. През целия период инспекторите на ОДБХ – Варна, са извършили общо 4 919  проверки.
На проведените дискусии най-често задаваните въпроси от бизнес операторите бяха във връзка с изискванията на регламент (ЕО) 1169/2011 за начините за обявяване на веществата, причиняващи непоносимост и алергии при предлагането на храната на блок масата, както и за свободна консумация, съобщиха още ОДБХ – Варна.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна