IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
12:00 | 2 юни 2015
Обновен: 21:27 | 9 септември 2024

Доц. Стоян Маринов: Кадрите в туризма бягат навън

Заради ниските заплати хората не са достатъчно мотивирани да работят, коментира експертът

По материала работи: Златина Добрева
Доц. Стоян Маринов: Кадрите в туризма бягат навън

В България има достатъчно учебни заведения, които подготвят кадри за туристическия бранш, но заради ниското заплащане повечето хора си търсят работа в чужбина. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия "България Он Ер" експертът от Варненската туристическа камара доц. Стоян Маринов.

По думите му контактният персонал като администратори и сервитьори е основен критерий за нивото на предлаганите услуги в курортите, но заради ниските заплати хората не са достатъчно мотивирани да работят. Маринов обясни проблема като лоша организация на труда и неефективен мениджмънт на високо ниво. По думите му се очаква много труден сезон заради отлива на руски туристи, но от сектора се надяват да компенсират с повече почиващи от Полша, Чехия и Словакия.

Несъответствието между предлаганото и действителното качество на услугите и недобросъвестното отношение на туроператорите принуждават българите да почиват извън страната ни, посочи още председателят на Сдружение за правна помощ на потребителите Димитър Деков. По думите му хората трябва добре да подготвят почивката си и да познават туристическата агенция, с която ще пътуват.

Коментари

Новини Варна