IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
16:01 | 20 май 2015
Обновен: 08:14 | 13 септември 2024

Св. св. Константин и Елена кани на европейски празник 3 в 1

Откриват сезона в най-стария и най-красив черноморски курорт, парковото пространство грейва с фестивала на цветята и с творбите от пленера „Докосване до природата“

По материала работи: Златина Добрева
Св. св. Константин и Елена кани на европейски празник 3 в 1

Няма съмнение, че в Св. св. Константин и Елена утре ще ври и кипи. Най-старият и най-красив наш черноморски курорт за пореден път ще празнува по европейски – така, както го може. Програмата е богата, за да има за всекиго по нещо. И това не е случайно. Навръх имения си ден курортът открива новия туристически сезон. През годините Св. св. Константин и Елена се превърна в изключително приятно място за отдих – както за наши, така и за многобройните чужди гости. Курортът успя да се опази от свръхзастрояването, нещо, от което пострадаха не един и два наши комплекса по цялото Черноморие. Варненският курорт успя да съхрани и да обогати парковото си пространство, което днес е изключително зелено богатство.

Как ще грейне паркът за празника, може да се предполага, тъй като освен откриването на летния сезон в Св. св. Константин и Елена започва поредното осмо издание на Майския фестивал на цветята. Едно изключително красиво и пъстро събитие, което в последните години „Св. св. Константин и Елена холдинг ” АД и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” превърнаха в естетско предизвикателство за всички любители на природата и флоралното изкуство. В изложението ще се включат водещи фирми в озеленяването и производството на цветя. Фестът ще продължи три дни на площадката на паркинг „Черноморец“.

Също утре е закриването на първия национален пленер по скулптура „Докосване до природата“. В продължение на две седмици на открито в курорта десетима наши скулптори работиха по 9 авторски проекта, които утре ще бъдат официално показани. Във форума си дадоха среща различни поколения творци, което дава възможност на любителите на изкуството да се докоснат и до различните тенденции и течения в скулптурата. Организатори на тази първа по рода си проява в морската столица са фондация „Св. св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на „Св. св. Константин и Елена холдинг“ АД, ЗАД „Армеец“ и фонд „Култура“ на община Варна.

Деветте творби, изработени по време на пленера, ще останат тук и ще красят парковото пространство на курорта, а идеята е проявата да стане традиционна.

В празничната програма има още няколко акцента. От 9 ч. в манастира „Св. св. Константин и Елена“ е Светата празнична литургия. От 10,30 до 11 ч. ще се проведе литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли и освещаване на курбан – от манастира до алея „Колелото“. В 11 ч. на сцена „Паркинг Черноморец“ започва първата част на празничния концерт, а от 11,30 ч. пак там е официалното откриване на летния туристически сезон. Концертът продължава в 12 ч. Всички събития от програмата са с вход свободен.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна