IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
19:04 | 13 май 2015
Обновен: 09:15 | 10 септември 2024

Сестрите искат три минимални заплати на месец

Страдат от синдрома на прегарянето и най-често са подложени на насилие

По материала работи: Деян Михайлов
Сестрите искат три минимални заплати на месец

В момента всяка медицинска сестра в България работи вместо три, но получава половин заплата. В същото време министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обяви, че от следващата година те трябва да получават заплата в размер на 1000 лв.

Ние не сме съгласни с това и ще искаме стартовото възнаграждение на медицинските сестри да бъде в размер на три минимални работни заплати.

Това заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева по време на пресконференция, свикана по случай Международния ден на сестринството.

Василева подчерта, че медицинските сестри у нас най-често страдат от синдрома на прегарянето и най-често са подложени на насилие. На професионалния си празник специалистите по здравни грижи за пореден път напомниха, че не са адекватно оценени по отношение на заплащането и не получават необходимото уважение към положения от тях труд.

Затова Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява за диференцирано заплащане за сестрите, които продължават да повишават своята квалификация и възприемане на степени, чрез които високообразованите сестри да могат да извършват контрол над тези с базово сестринско образование.

Статистиката у нас наброява 26 200 медицински сестри в работоспособна и 3500 в пенсионна възраст. Реалната цифра, от която имаме нужда обаче, е 55 000 мед. сестри и още 12 000 професионалисти по здравни грижи. В Европа, на всеки 1000 души население, се падат по 7 медицински сестри, докато в България те са два пъти по-малко.

Коментари

Новини Варна