IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
16:45 | 27 юли 2021
Обновен: 18:29 | 25 септември 2024

Откриха зелена зарядна станция за електромобили във варненски мол

До ноември 2021 г. тя ще се ползва безплатно

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха зелена зарядна станция за електромобили във варненски мол

Днес EVN откри официално първата си зелена зарядна станция за електромобили в гр. Варна. Тя се намира на ниво -1 в подземния паркинг на Grand Mall Varna, най-големият търговски център в Източна България.

Доставяната енергия за зарядната станция е зелена, произведена от възобновяеми енергийни източници.

Това е първата зарядна станция, която EVN открива във Варна.

От името на община Варна заместник-кметът Пламена Маринова приветства откриването на новата зарядна станция, като подчерта колко е важно за общината бизнесът да се приобщава към идеята за зелена Варна.

Беше демонстрирано и зареждане на електроколонката, което се осъществява чрез мобилното безплатно приложение EVN2GО (за Android и iOS). Зареждането на зелената станция, ще е безплатно до 1 ноември 2021 г. като част от популяризирането на електромобилността в гр. Варна.

Първите три зарядни станции на EVN в България бяха открити през 2020 г. в Пловдив за обществено ползване. В ход е разширяване на тяхната бройка, като предстои откриване на две станции в Родопите - в Смолян и Пампорово.

Станциите са произведени от „Елпром ЕМЗ“ в град Шабла. Станцията във Варна е с два порта, позволяващи едновременно зареждане на два електромобила.

Всеки порт е с мощност 22 kW, или обща мощност от 44 kW. Зарядната станция e с нормална скорост на зареждане, което позволява пълното зареждане на един електромобил средно за 2 часа.

С оглед, че обикновено електромобилите само дозареждат своите батерии на публични станции, то скоростта на зареждане на колонката се очаква да бъде напълно достатъчна за средното време, което автомобилите прекарват в паркинга на Grand Mall Varna.

Коментари

Новини Варна